BOSHLANG‘ICH SINF O‘QISH DARSLARIDA MATN USTIDA ISHLASH ORQALI XALQARO TADQIQOTLARDA SAMARALI NATIJALARGA ERISHISH IMKONIYATLARI - Beknayeva , Beknayeva Zulfizar ("Science Shine" International scientific journal, 2024)
Ushbu maqolada PIRLS xalqaro baholash dasturi talablariga mos ravishda boshlang‘ich sinf o‘qish darslarida matn ustida ishlash jarayonida samarali ish turlaridan foydalanish Har besh yilda o’tkaziladigan PIRLS dasturi 4-sinf o’quvchilarining o’qib tushunish ko’nikmasini xalqaro darajada baholaydi. PIRLS xalqaro tadqiqoti boshlang’ich sinf o’quvchilarining o’qib tushunish ko’nikmalarini qay darajada rivojlanganligi haqidagi ma’lumotlarni xalqaro miqyosda taqqoslash imkonini beradigan, o’qish va o’qitishni yaxshilashda ta’lim sohasidagi davlat siyosatiga xizmat qilishi mumkin bo’lgan tahlillarni taqdim etadigan yirik xalqaro baholash dasturi hisoblanadi va so‘z yuritilgan .